Bezoek aan Wispe Brouwerij
Proost
Na een boeiende rondleiding even heerlijk genieten van een lekker Weesper biertje of Anker jenever van Brouwerij Wispe. Sinds 2020 is dit mogelijk in het proeflokaal van Brouwerij Wispe. Wispe is gevestigd in de sfeervolle voormalige Sint Laurentiuskerk met voor de kerk een terras. Geniet van het uitzicht op het water van de Kom van Weesp en op de oude binnenstad of binnen met het zicht op de koperen brouwketels.
Brouwerij Wispe biedt haar gasten de mogelijkheid om Wispe bier en/of Anker jenever te proberen. Er is een proefplankje van 3 glazen Weesper bier (15cl.) of een proefplankje van 2 bieren + 1 jenever. De proeverij kan eventueel nog worden uitgebreid met een kaasplankje met Weesper boerenkaas van Boerderij de Groene Griffioen. Bezoekers van Mooi Weesp ontvangen 10% korting.




Wispe bierproeverij
Als je van dit arrangement gebruik wilt maken, laat het ons dan graag tot 1 week van tevoren weten. Je kunt bij Wispe ook een hapje blijven eten. Mocht je dit wat lijken dan is het handig om dit meteen door te geven. Zo weet je zeker dat er nog plek is. Vooral op zonnige dagen kan het er druk zijn.
Ook leuk om te bezoeken is de ambachtelijke bierwinkel van Wispe. Je vindt er Wispe bieren, jenever en likeuren van Anker Weesp, maar ook speciaal bieren van andere brouwers. Wie weet doe je er nog een leuke cadeautip op.
Stukje geschiedenis
Weesper bier was al in de 16e eeuw tot over de landsgrenzen bekend. Later zou de Weesper jenever nog beroemder worden. Door haar uitstekende kwaliteit was zij de favoriete drank van de bemanning van de VOC schepen. Zo ging de Weesper jenever ooit de hele wereld over. Vanwege economische redenen en de opkomst van nieuwe genotsdranken sloot in 1885 de laatste jeneverstokerij en in 1920 de laatste Bierbrouwerij in Weesp haar deuren.
Inmiddels zijn beide ambachten weer terug in Weesp. Dankzij de broers Jerrit, Jitze en Remko Vellenga is er sinds 2009 weer Weesper bier, van Bierbrouwerij Wispe. Daarnaast bracht Christian Pfeiffer in 2016 de jenever terug in Weesp. Hij gebruikte hiervoor als basis een oud recept uit 1630. Christian komt oorspronkelijk uit een molenaarsgeslacht. Zijn Stokerij heet Anker, net als de vroegere molen van de familie Pfeiffer. Ooit bestond er overigens al een Distilleerderij Het Anker op de Achtergracht in Weesp. In hetzelfde gebouw werd later weer een ander drankje gebrouwen, te weten melk.


Dit zeggen eerdere bezoekers
Waar proost jij op?
Wispe Brouwerij is zeker een bezoekje waard. Mede dankzij de Brouwerij kon de prachtige Sint Laurentiuskerk behouden blijven en worden er sinds lange tijd weer lekkere bieren in Wispe gebrouwen. Ook bijzonder als je je bedenkt dat hier ooit de pakhuizen van Jeneverstoker Abraham d’Arrest stonden. En dat diezelfde pakhuizen, na het overlijden van Abraham d’Arrest, werden aangekocht door de Roomskatholieke gemeenschap om deze als godshuis te gebruiken. Laat de brouwer van Wispe nu ook partime dominee zijn. Hoe bijzonder kun je het hebben. Meer weten over de boeiende geschiedenis van Weesp?