Bezoek aan Wispe Brouwerij

Proost

Na een boeiende rondleiding even heerlijk genieten van een lekker Weesper biertje of Anker jenever van Brouwerij Wispe. Sinds 2020 is dit mogelijk in het proeflokaal van Brouwerij Wispe. Wispe is gevestigd in de sfeervolle voormalige Sint Laurentiuskerk met voor de kerk een terras. Geniet van het uitzicht op het water van de Kom van Weesp en op de oude binnenstad of binnen met het zicht op de koperen brouwketels.

Brouwerij Wispe biedt haar gasten de mogelijkheid om Wispe bier en/of Anker jenever te proberen. Er is een proefplankje van 3 glazen Weesper bier (15cl.) of een proefplankje van 2 bieren + 1 jenever. De proeverij kan eventueel nog worden uitgebreid met een kaasplankje met Weesper boerenkaas van Boerderij de Groene Griffioen. Bezoekers van Mooi Weesp ontvangen 10% korting.

Wispe bierproeverij

Als je van dit arrangement gebruik wilt maken, laat het ons dan graag tot 1 week van tevoren weten. Je kunt bij Wispe ook een hapje blijven eten. Mocht je dit wat lijken dan is het handig om dit meteen door te geven. Zo weet je zeker dat er nog plek is. Vooral op zonnige dagen kan het er druk zijn.

Ook leuk om te bezoeken is de ambachtelijke bierwinkel van Wispe.  Je vindt er Wispe bieren, jenever en likeuren van Anker Weesp, maar ook speciaal bieren van andere brouwers. Wie weet doe je er nog een leuke cadeautip op.

Stukje geschiedenis

Weesper bier was al in de 16e eeuw tot over de landsgrenzen bekend. Later zou de Weesper jenever nog beroemder worden. Door haar uitstekende kwaliteit was zij de favoriete drank van de bemanning van de VOC schepen. Zo ging de Weesper jenever ooit de hele wereld over. Vanwege economische redenen en de opkomst van nieuwe genotsdranken sloot in 1885 de laatste jeneverstokerij en in 1920 de laatste Bierbrouwerij in Weesp haar deuren.

Inmiddels zijn beide ambachten weer terug in Weesp. Dankzij de broers Jerrit, Jitze en Remko Vellenga is er sinds 2009 weer Weesper bier, van Bierbrouwerij Wispe. Daarnaast bracht Christian Pfeiffer in 2016 de jenever terug in Weesp. Hij gebruikte hiervoor als basis een oud recept uit 1630. Christian komt oorspronkelijk uit een molenaarsgeslacht. Zijn Stokerij heet Anker, net als de vroegere molen van de familie Pfeiffer. Ooit bestond er overigens al een Distilleerderij Het Anker op de Achtergracht in Weesp. In hetzelfde gebouw werd later weer een ander drankje gebrouwen, te weten melk.

Dit zeggen eerdere bezoekers

 • Een leuk informatief en gezellig kinderfeestje! De kids hebben fantastisch door Weesp heen gewandeld, gerend, gespeurd en de schat ontdekt. Goede afwisseling opdrachten, wandelen en wachten

  Rutger
 • Dit is een prima combinatie van iets speuren met de kinderen en informatie krijgen over Mooi Weesp. Verder toen het ging regenen en onweren had Cora een flexibele oplossing bedacht, zodat we droog pauze konden houden.

  Oma Riet en de rest
 • Leuke rondleiding door Weesp, met voor de kinderen een leuk spel met schat zoeken. Mooie wandeling, informatief en voor de kinderen precies goed qua lengte & opdrachten. We hebben genoten van het lekkere ijs van Nelis.

  Femke uit Amsterdam
 • Cora heeft ons, een groep van 8 personen, een gezellige, leerzame en informatieve rondleiding door Weesp gegeven. Tijdens de rondleiding werden we meerdere malen verrast door alle onopvallende details die je alleen ontdekt als iemand je die vertelt. Cora vertelt boeiend over de Weesper geschiedenis en de mensen die daar een belangrijke rol in gespeeld hebben. Daarnaast heeft Cora ons ook geholpen bij het organiseren van een boottocht op de Vecht. We hebben een topdag gehad, Cora bedankt!

  Tom & Mandy
 • Veel informatie over de geschiedenis van Weesp te zien en te horen gekregen. Ze had veel mooie afbeeldingen van vroeger, waardoor de vergelijkingen goed zichtbaar waren. Na al jaren in Weesp te komen, eindelijk meer geleerd over de gebouwen en wat er zich heeft afgespeeld. Zeker een aanrader om te doen voor een leuke dag in Weesp.

  Lucinda Vonk
 • Heel leuke rondleiding door Weesp gekregen. Rondleidster vertelt op een fijne manier en vol charisma. Vooral leuk om over de geschiedenis van de band tussen Amsterdam en Weesp te horen en de kleine details erover in de gebouwen. En over de bierhandel in Weesp met als bijpassende afsluiter een bezoek aan het proeflokaal van de lokale bierbrouwerij Wispe.

  Mike Vonk
 • Rondleiding in Weesp georganiseerd voor een vriendin als verrassing. Cora deed de rondleiding. Ze was erg enthousiast en nam de tijd. Ze was goed voorbereid en wist heel veel te vertellen over de geschiedenis van Weesp. We hebben veel gezien, dingen geleerd en genoten van haar enthousiasme. Zeker voor herhaling vatbaar!

  Fiet
 • Leuke rondleiding gehad door Weesp, op maat gemaakt voor ons gezelschap van 4 personen. Cora vertelde vol enthousiasme over de geschiedenis en huidige situatie. De moeite waard!

  Len van Eeden
 • We hadden een zeer interessante middag met Cora, die haar passie voor deze prachtige stad (Weesp) met ons deelde. Ik raad haar rondleidingen ten zeerste aan!

  Maxime Walter
 • We hebben echt genoten van het bezoek aan Weesp dankzij Cora. Ze wist hoe ze ons veel interessante details over deze prachtige stad kon geven. Omdat onze groep multicultureel was (DE, US, FR), kon ze haar uitleg in verschillende talen verduidelijken. Haar ruimdenkende, sympathieke aard heeft veel bijgedragen aan het succes van onze tour met haar. Wij bevelen haar graag bij u aan!

  Eva Paape

Waar proost jij op?

Wispe Brouwerij is zeker een bezoekje waard. Mede dankzij de Brouwerij kon de prachtige Sint Laurentiuskerk behouden blijven en worden er sinds lange tijd weer lekkere bieren in Wispe gebrouwen. Ook bijzonder als je je bedenkt dat hier ooit de pakhuizen van Jeneverstoker Abraham d’Arrest stonden. En dat diezelfde pakhuizen, na het overlijden van Abraham d’Arrest, werden aangekocht door de Roomskatholieke gemeenschap om deze als godshuis te gebruiken. Laat de brouwer van Wispe nu ook partime dominee zijn. Hoe bijzonder kun je het hebben. Meer weten over de boeiende geschiedenis van Weesp?