Historische rondleiding

Geschiedenis van Weesp

Wat doet het Wapen van Amsterdam op een Weesper gevelsteen? Wat namen de VOC schepen in grote hoeveelheden mee uit Weesp en is hier sinds  2016 ook weer te vinden? En wat haalden de Amsterdammers jarenlang uit Weesp? Welke Weesper burgemeester schilderde bijna net zo mooi als zijn tijdgenoot Rembrandt? Waarom stonden er ooit zoveel molens langs de rivier de Vecht? Kortom Weesp heeft een boeiende geschiedenis, waar heel veel over te vertellen valt.

Met de historische rondleiding gaan we op reis door de geschiedenis van Weesp. Je krijgt antwoord op  bovenstaande vragen en hoort nog veel meer mooie verhalen over Weesp. Als het even mogelijk is bezoeken wij ook een aantal historische gebouwen.

Voor wie?

In principe is deze rondleiding voor iedereen die van oude stadjes houdt en het leuk vindt om wat meer over de geschiedenis te weten te komen.

De rondleiding duurt circa 1,5 tot 2 uur en is voor volwassenen. Bij een gezelschap met jonge kinderen is de familierondleiding aan te bevelen. Daar bestaat ook de mogelijkheid om een speurtocht erbij te reserveren. Deze rondleiding is te boeken vanaf 4 t/m 20 personen

Koffie met Weespermop

Wat dacht je van een kleine pauze onderweg? Bijvoorbeeld met een heerlijk kopje koffie of thee met het lekkerste koekje uit Weesp, de Weespermop. In 1988 zelfs goed voor een plaats in het Guiness Book of Records. Toen bakten 4 bakkers de grootste Weespermop ooit.

Als je ons de grootte van de groep laat weten, informeren wij je over de prijs van dit arrangement. Deze ligt altijd lager dan als je dit apart zou boeken.

Wispe Brouwerij

Wat dacht je van een kleine pauze onderweg? Bijvoorbeeld met een heerlijk kopje koffie of thee met het lekkerste koekje uit Weesp, de Weespermop. In 1988 zelfs goed voor een plaats in het Guiness Book of Records. Toen bakten 4 bakkers de grootste Weespermop ooit.

Als je ons de grootte van de groep laat weten, informeren wij je over de prijs van dit arrangement. Deze ligt altijd lager dan als je dit apart zou boeken.

Dit zeggen eerdere bezoekers

 • Een leuk informatief en gezellig kinderfeestje! De kids hebben fantastisch door Weesp heen gewandeld, gerend, gespeurd en de schat ontdekt. Goede afwisseling opdrachten, wandelen en wachten

  Rutger
 • Dit is een prima combinatie van iets speuren met de kinderen en informatie krijgen over Mooi Weesp. Verder toen het ging regenen en onweren had Cora een flexibele oplossing bedacht, zodat we droog pauze konden houden.

  Oma Riet en de rest
 • Leuke rondleiding door Weesp, met voor de kinderen een leuk spel met schat zoeken. Mooie wandeling, informatief en voor de kinderen precies goed qua lengte & opdrachten. We hebben genoten van het lekkere ijs van Nelis.

  Femke uit Amsterdam
 • Cora heeft ons, een groep van 8 personen, een gezellige, leerzame en informatieve rondleiding door Weesp gegeven. Tijdens de rondleiding werden we meerdere malen verrast door alle onopvallende details die je alleen ontdekt als iemand je die vertelt. Cora vertelt boeiend over de Weesper geschiedenis en de mensen die daar een belangrijke rol in gespeeld hebben. Daarnaast heeft Cora ons ook geholpen bij het organiseren van een boottocht op de Vecht. We hebben een topdag gehad, Cora bedankt!

  Tom & Mandy
 • Veel informatie over de geschiedenis van Weesp te zien en te horen gekregen. Ze had veel mooie afbeeldingen van vroeger, waardoor de vergelijkingen goed zichtbaar waren. Na al jaren in Weesp te komen, eindelijk meer geleerd over de gebouwen en wat er zich heeft afgespeeld. Zeker een aanrader om te doen voor een leuke dag in Weesp.

  Lucinda Vonk
 • Heel leuke rondleiding door Weesp gekregen. Rondleidster vertelt op een fijne manier en vol charisma. Vooral leuk om over de geschiedenis van de band tussen Amsterdam en Weesp te horen en de kleine details erover in de gebouwen. En over de bierhandel in Weesp met als bijpassende afsluiter een bezoek aan het proeflokaal van de lokale bierbrouwerij Wispe.

  Mike Vonk
 • Rondleiding in Weesp georganiseerd voor een vriendin als verrassing. Cora deed de rondleiding. Ze was erg enthousiast en nam de tijd. Ze was goed voorbereid en wist heel veel te vertellen over de geschiedenis van Weesp. We hebben veel gezien, dingen geleerd en genoten van haar enthousiasme. Zeker voor herhaling vatbaar!

  Fiet
 • Leuke rondleiding gehad door Weesp, op maat gemaakt voor ons gezelschap van 4 personen. Cora vertelde vol enthousiasme over de geschiedenis en huidige situatie. De moeite waard!

  Len van Eeden
 • We hadden een zeer interessante middag met Cora, die haar passie voor deze prachtige stad (Weesp) met ons deelde. Ik raad haar rondleidingen ten zeerste aan!

  Maxime Walter
 • We hebben echt genoten van het bezoek aan Weesp dankzij Cora. Ze wist hoe ze ons veel interessante details over deze prachtige stad kon geven. Omdat onze groep multicultureel was (DE, US, FR), kon ze haar uitleg in verschillende talen verduidelijken. Haar ruimdenkende, sympathieke aard heeft veel bijgedragen aan het succes van onze tour met haar. Wij bevelen haar graag bij u aan!

  Eva Paape

Leer meer over Weesp

Hou je ervan om de geschiedenis van een oud stadje in te duiken? Dan is deze rondleiding iets voor jou. Leer samen met een gids de rijke geschiedenis van Weesp kennen.